Βιογραφικό

Δρ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Α. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ, MD,  Ph.D,   FEBGH

Γαστρεντερολόγος

  • Ειδικός στις κινητικές και λειτουργικές διαταραχές του πεπτικού συστήματος
  • Μετεκπαιδευθείς στην Mayo Clinic, Rochester, MΝ, ΗΠΑ & Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Gasthuisberg, University of Leuven, Βέλγιο
  • Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
  • Κάτοχος Ευρωπαϊκού Τίτλου Γαστρεντερολογίας & Ηπατολογίας (Fellow of the European Board of Gastroenterology & Hepatology)

Ο Δρ. Αθανάσιος Α. Παπαθανασόπουλος γεννήθηκε στα Ιωάννινα. Είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (1997). Ειδικεύθηκε στην Παθολογία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου Πατρών (2001-2003) και ακολούθως στη Γαστρεντερολογία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων (2005-2009). Εκπόνησε την διδακτορική διατριβή του στο πεδίο των ορθοπρωκτικών κινητικών διαταραχών και της περιεδρικής προσβολής στην ελκώδη κολίτιδα και την νόσο του Crohn και αναγορεύθηκε σε Διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (2010).

Μετεκπαιδεύθηκε με υποτροφία της Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας στην Mayo Clinic, Rochester, Minnesota, ΗΠΑ (2008-2009) και ακολούθως (2010-2011) στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Gasthuisberg, Leuven, Βέλγιο. Το κλινικό και ερευνητικό αντικείμενο της μετεκπαίδευσης του αφορά στο πεδίο της Νευρογαστρεντερολογίας και των λειτουργικών διαταραχών του πεπτικού συστήματος και ειδικότερα στους τομείς της μανομετρίας πεπτικού και λοιπών διαγνωστικών τεχνικών, της δυσφαγίας και των κινητικών διαταραχών του οισοφάγου, της γαστροοισοφαγικής παλινδρομικής νόσου, της λειτουργικής δυσπεψίας, του συνδρόμου ευερεθίστου εντέρου, της χρόνιας δυσκοιλιότητας και της ακράτειας.

Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα διατηρεί από το 2012 ιδιωτικό ιατρείο στα Ιωάννινα όπου και παρακολουθεί ασθενείς με όλο το κλινικό φάσμα των νοσημάτων της γαστρεντερολογίας. Ειδικότερα, διενεργεί διαγνωστικές ενδοσκοπήσεις (γαστροσκόπηση, κολονοσκόπηση, διορθικό υπερηχογράφημα) και επεμβατικές ενδοσκοπικές πράξεις (πολυποδεκτομές). Kατά αποκλειστικότητα για την Δυτική Ελλάδα διενεργεί μανομετρία οισοφάγου υψηλής ανάλυσης και μανομετρία ορθού-πρωκτού (High Resolution Manometry, anorectal manometry), καθώς και 24ωρη φορητή πεχαμετρία, για τη λεπτομερή διερεύνηση της γαστροοισοφαγικής παλινδρομικής νόσου.

Πέραν του κλινικού του έργου, ο Δρ. Παπαθανασόπουλος έχει συνεισφέρει  εκπαιδευτικό έργο ως προσκεκλημένος ομιλητής σε μετεκπαιδευτικά συνέδρια και σεμινάρια. Παράλληλα, έχει εκπονήσει πλούσιο ερευνητικό έργο με δημοσιεύσεις σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά, με συμμετοχή σε ερευνητικά πρωτόκολλα, καθώς και πλήθος ανακοινώσεων σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια όπου απέσπασε τιμητικές διακρίσεις και βραβεύσεις, ενώ έχει επιλεγεί ως κριτής εργασιών (journal reviewer) από διεθνή ιατρικά περιοδικά. Τέλος, μετεκπαιδεύεται τακτικά σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια πάνω στις τελευταίες εξελίξεις της γαστρεντερολογίας και των τομέων εξειδίκευσης του.