Γαστροσκόπηση

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΓΑΣΤΡΟΣΚΟΠΗΣΗ

Η γαστροσκόπηση είναι μια ιατρική εξέταση που ελέγχει το εσωτερικό του ανώτερου πεπτικού συστήματος με μια μικροσκοπική ψηφιακή κάμερα στην άκρη ενός μακριού, εύκαμπτου σωλήνα (γαστροσκοπίου). Με την γαστροσκόπηση επιτυγχάνουμε την διάγνωση και σε ορισμένες περιπτώσεις την ενδοσκοπική θεραπεία των νοσημάτων του οισοφάγου, του στομάχου και της αρχής του λεπτού εντέρου (δωδεκαδακτύλου). Μια συνηθισμένη εξέταση διαρκεί 10 έως 15 λεπτά ανάλογα με την περίπτωση.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΓΑΣΤΡΟΣΚΟΠΗΣΗ

Ο ιατρός σας μπορεί να συστήσει την γαστροσκόπηση για έναν από τους παρακάτω λόγους:

Διερεύνηση συμπτωμάτων. Η γαστροσκόπηση μπορεί να καθορίσει την αιτία γαστρεντερικών συμπτωμάτων και ευρημάτων, όπως ναυτία, έμετοι, κοιλιακός πόνος, αναιμία, δυσκολίες στην κατάποση και αιμορραγία από το ανώτερο πεπτικό.

Ιστολογική διάγνωση. Ο γαστρεντερολόγος μπορεί να συλλέξει μικρά ιστοτεμάχια (βιοψίες) κατά την διάρκεια της γαστροσκόπησης που επιτρέπουν την ακριβή ιστολογική διάγνωση κατά την διερεύνηση νοσημάτων και καταστάσεων όπως η αναιμία, η αιμορραγία, οι χρόνιες φλεγμονές, η χρόνια διάρροια και οι κακοήθειες.

Ενδοσκοπική θεραπεία. Με την βοήθεια ειδικών ενδοσκοπικών εργαλείων που διέρχονται μέσα από το κανάλι του γαστροσκοπίου, ο γαστρεντερολόγος μπορεί σπανιότερα να αφαιρέσει πολύποδες, να καυτηριάσει αγγεία που αιμορραγούν, και να αφαιρέσει ξένα σώματα.

ΠΩΣ ΘΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΩ

Ο ιατρός θα σας δώσει εξατομικευμένες οδηγίες προετοιμασίας για την γαστροσκόπηση. Για τους περισσότερους ασθενείς ισχύουν οι παρακάτω γενικές οδηγίες:

Μη φάτε ή πιείτε τίποτε για 8 ώρες πριν την γαστροσκόπηση, ώστε το στομάχι σας να είναι άδειο κατά την εξέταση. Αποφύγετε τα γαλακτοκομικά στο τελευταίο γεύμα σας.

γαστροσκόπηση

Ορισμένα φάρμακα θα πρέπει να διακοπούν πριν την εξέταση. Τα αντιπηκτικά και αντιαιμοπεταλιακά (φάρμακα που «αραιώνουν» το αίμα) θα πρέπει να διακοπούν για μερικές ημέρες πριν την εξέταση, για διάστημα ανάλογο του σκευάσματος, του ιστορικού και του ενδεχομένου επεμβατικής πράξης (π.χ. πολυποδεκτομής). Εάν πάσχετε από χρόνια νοσήματα όπως διαβήτη, καρδιοπάθεια ή υπέρταση, θα σας χορηγηθούν συγκεκριμένες οδηγίες για την συνέχιση ή τροποποίηση της αγωγή σας. Κατά την αρχική σας επίσκεψη αναφέρετε στον ιατρό όλα τα φάρμακα, βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής που λαμβάνετε, καθώς και τυχόν αλλεργίες σε φάρμακα και αναισθητικά.

Αποφύγετε τα βαμμένα νύχια λόγω πιθανής δυσχέρειας στην παρακολούθηση οξυγόνωσης-καρδιακών παλμών.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ

γαστροσκόπησηΣτους περισσότερους ασθενείς κατά την γαστροσκόπηση χορηγείται μια ενδοφλέβια ηρεμιστική αγωγή («μέθη») ώστε να έχουν μια πιο άνετη και καλά ανεκτή εξέταση. Παρότι μετά την εξέταση θα αισθάνεστε καλά, η μνήμη, ο χρόνος αντίδρασης και η κρίση σας μπορεί να είναι ελαφρώς επηρεασμένα. Θα παραμείνετε στο ιατρείο για 20 περίπου λεπτά μέχρι να περάσει η άμεση επίδραση του ηρεμιστικού. Βρείτε κάποιον να οδηγήσει μέχρι το σπίτι. Πιθανόν να πρέπει να πάρετε άδεια από τη δουλειά σας για την υπόλοιπη μέρα.

Μετά την εξέταση είναι πιθανόν να έχετε ήπιες ενοχλήσεις όπως αέρια, ελαφρύ κοιλιακό πόνο  ή ερεθισμένο λαιμό, που βελτιώνονται και περνάνε πλήρως μέσα σε λίγες ώρες.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Ο χρόνος λήψης των αποτελεσμάτων εξαρτάται από την ένδειξη και τις συνθήκες της εξέτασης. Η διάγνωση για παράδειγμα ενός έλκους είναι προφανής και άμεση. Η απάντηση του εργαστηρίου για τα αποτελέσματα ιστολογικών εξετάσεων παραλαμβάνεται μετά από 4-7 μέρες.