Διορθικό Υπερηχογράφημα

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΟΡΘΙΚΟ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑ

διορθικό υπερηχογράφημα
Τραύμα σφιγκτήρα

Πρόκειται για ένα υπερηχογράφημα υψηλής ανάλυσης που εξετάζει τους μύες που διατηρούν τον πρωκτικό δακτύλιο κλειστό αποτρέποντας την ακράτεια, καθώς και τους περιπρωκτικούς ιστούς. Οι εξεταζόμενοι μύες περιλαμβάνουν το πυελικό έδαφος (που υποστηρίζει τα όργανα της λεκάνης και συσπάται με την θέληση μας), τον έσω πρωκτικό σφιγκτήρα (που διατηρεί τον βασικό τόνο του πρωκτού) και τον έξω πρωκτικό σφιγκτήρα (τον πλέον εξωτερικό μύ γύρω από το πρωκτικό στόμιο). Η εξέταση με την ενδοπρωκτική κεφαλή περιορίζεται στα τελευταία εκατοστά του ορθού και τον πρωκτό, είναι τελείως ανώδυνη και διαρκεί 10-15 λεπτά.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΔΙΟΡΘΙΚΟ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑ

Το διορθικό υπερηχογράφημα εξετάζει καταρχήν την ακεραιότητα, την μορφολογία και το πάχος των παραπάνω μυών σε ασθενείς που εμφανίζουν ακράτεια κοπράνων. Υπολογίζεται ότι η μία στις τρεις γυναίκες υφίσταται ελαφρύ ή σοβαρότερο τραυματισμό του έξω σφιγκτήρα κατά τον φυσιολογικό (κολπικό) τοκετό, γεγονός που μπορεί να συμβάλει σε άμεση ή απώτερη (μετά από χρόνια) ακούσια απώλεια αερίων, κοπρανωδών υγρών (λέρωμα), ακόμη και στερεών κοπράνων σε σπάνιες περιπτώσεις. Άλλα αίτια ακράτειας περιλαμβάνουν επεμβάσεις της περιοχής (αιμορροϊδεκτομή, σφιγκτηροτομή και δακτυλική διαστολή, επέμβαση για σύνθετα πρωκτικά συρίγγια), άμεσο τραύμα (τροχαίο ατύχημα κ.α.), αλλά και νευρολογικά, εκφυλιστικά και αυτοάνοσα νοσήματα τα οποία συνδέονται με ατροφία (λέπτυνση) των σφιγκτήρων.

Η εξέταση είναι εξάλλου χρήσιμη στην διάγνωση και περιγραφή της εντόπισης και πορείας πρωκτικών συριγγίων και αποστημάτων. Για τους παραπάνω λόγους είναι επίσης απαραίτητη στο προεγχειρητικό πλάνο σύνθετων ή επαναληπτικών επεμβάσεων της ορθοπρωκτικής περιοχής.

Τα πλεονεκτήματα της εξέτασης έναντι άλλων απεικονιστικών μεθόδων είναι η αποφυγή ιονίζουσας ακτινοβολίας, η σύντομη διάρκεια, το σχετικά χαμηλότερο κόστος, η ποιότητα της απεικόνισης και η εύκολη επαναληψιμότητα.

ΠΩΣ ΘΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΩ

διορθικό υπερηχογράφημα
Πρωκτικό συρίγγιο

Δεν απαιτείται ειδική δίαιτα ούτε χρήση καθαρτικών ή κλυσμάτων. Θα νιώθετε πιο άνετα αν ουρήσετε και ενεργηθείτε πριν έλθετε στο ιατρείο για την εξέταση. Ενημερώστε τον ιατρό σας αν έχετε αλλεργία σε τοπικά αναισθητικά ή στο φυσικό latex.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ

Η επίσκεψη διαρκεί συνολικά μισή ώρα. Θα μπορέσετε να φύγετε αμέσως μετά χωρίς ανάγκη συνοδού, να οδηγήσετε και να συνεχίσετε τις συνήθεις δραστηριότητες και την εργασία σας.

Τα αποτελέσματα παραδίδονται από τον ιατρό εντός 24 ωρών μετά την εξέταση. Θα έχετε τη δυνατότητα για λεπτομερή συζήτηση με τον ιατρό.