Χρόνια δυσκοιλιότητα είναι η αραιή επέλευση εντερικής κένωσης ή η δυσχέρεια αποβολής των κοπράνων κατά την αφόδευση, οι οποίες διαρκούν για αρκετές εβδομάδες ή και περισσότερο.
Η δυσκοιλιότητα ορίζεται γενικώς ως λιγότερες από 3 κενώσεις την εβδομάδα.
Αν και η περιστασιακή δυσκοιλιότητα είναι πολύ συχνή, ορισμένοι άνθρωποι βιώνουν χρόνια δυσκοιλιότητα που επηρεάζει την ικανότητα τους να ανταποκριθούν στις καθημερινές δραστηριότητες τους.
Η θεραπεία της χρόνιας δυσκοιλιότητας εξαρτάται εν μέρει από την αιτιολογία της. Σε σπάνιες μόνο περιπτώσεις δεν διαπιστώνεται σαφής αιτιολογία.
Η δυσκοιλιότητα θεωρείται χρόνια όταν παρατηρούνται 2 ή περισσότερα από τα παραπάνω συμπτώματα για τους τελευταίους 3 μήνες τουλάχιστον.
Οι περισσότερες περιπτώσεις παροδικής δυσκοιλιότητας βελτιώνονται με τα παραπάνω μέτρα και γενικώς δεν απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση. Για την χρόνια, ανθεκτική δυσκοιλιότητα, μετά από μια λεπτομερή κλινική εξέταση και ένα πλήρες ιστορικό νοσημάτων και φαρμάκων, επιπλέον διαγνωστικές εξετάσεις μπορεί να είναι απαραίτητες ανάλογα με την κλινική εικόνα:
Η δυσκοιλιότητα προκύπτει συνήθως όταν τα κόπρανα προωθούνται με βραδύ ρυθμό κατά μήκος του πεπτικού σωλήνα, ή όταν δεν μπορούν να αποβληθούν με ευκολία από το ορθό. Η χρόνια δυσκοιλιότητα έχει πολλά πιθανά αίτια.
Μηχανικά κωλύματα στο παχύ έντερο και το ορθό
Διαταραχές της εντερικής και ορθικής νεύρωσης
Δυσλειτουργία των μυών που εμπλέκονται στην αφόδευση
Ορμονικές-ενδοκρινικές μεταβολές
H θεραπεία της χρόνιας δυσκοιλιότητας αρχίζει συνήθως με αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες και στον τρόπο ζωής που αποσκοπούν στην επιτάχυνση της διάβασης των κοπράνων κατά μήκος του εντέρου. Εάν τα μέτρα αυτά δεν είναι αποτελεσματικά χορηγείται φαρμακευτική αγωγή, ενώ σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις σοβαρού βαθμού δυσκοιλιότητας απαιτείται χειρουργική επέμβαση.
Αλλαγές διατροφικών συνηθειών-τρόπου ζωής
Υπακτικά
Υπάρχουν διάφοροι τύποι υπακτικών που διαφέρουν ως προς τον τρόπο που βοηθούν την εντερική κένωση. Αναλόγως της κλινικής εικόνας ο ιατρός σας θα επιλέξει το πλέον κατάλληλο ή τον καλύτερο συνδυασμό υπακτικών για την περίπτωση σας.
Επανεκπαίδευση πυελικού εδάφους
Η επανεκπαίδευση του πυελικού εδάφους με τεχνικές βιοανάδρασης πραγματοποιείται από ειδικούς φυσικοθεραπευτές με την βοήθεια ειδικών συσκευών που σας διδάσκουν να χαλαρώνετε και να συσφίγγετε τους κατάλληλους πυελικούς μυς. Η χαλάρωση του πυελικού εδάφους την κατάλληλη στιγμή κατά την αφόδευση μπορεί να διευκολύνει την αποβολή των κοπράνων. Η βιοανάδραση έχει καλά αποτελέσματα σε ασθενείς με πρωκτισμό ή ασυνέργεια (βλέπε παράγραφο αιτιολογίας δυσκοιλιότητας), όταν αυτοί είναι αποφασισμένοι και με υψηλό κίνητρο συμμετοχής στην θεραπεία.
Κατά την διάρκεια μιας τυπικής συνεδρίας βιοανάδρασης, ένας ειδικός μανομετρικός καθετήρας τοποθετημένος στο ορθό καταγράφει την τάση των σφιγκτήρων και του πυελικού εδάφους. Ο φυσικοθεραπευτής σας καθοδηγεί σε ασκήσεις διαδοχικής σύσπασης και χαλάρωσης των πυελικών μυών. Ταυτόχρονα η συσκευή καταγράφει και απεικονίζει την μυϊκή τάση με εύληπτα οπτικά ή ηχητικά σήματα, που σας πληροφορούν σε αληθινό χρόνο εάν έχετε χαλαρώσει επαρκώς τους πυελικούς μυς σας.
Χειρουργική επέμβαση
Η χειρουργική αντιμετώπιση αποτελεί μια θεραπευτική επιλογή στις σπάνιες περιπτώσεις που η δυσκοιλιότητα οφείλεται σε πρόπτωση του ορθού, ευμεγέθη ορθοκήλη, εντεροκήλη, πρωκτική στένωση, ή ραγάδα δακτυλίου.
Στις περιπτώσεις όπου όλες οι συντηρητικές θεραπείες έχουν αποτύχει και έχει τεκμηριωθεί βραδεία διάβαση των κοπράνων στο παχύ έντερο, η χειρουργική αφαίρεση τμήματος ή και ολόκληρου του παχέος εντέρου αποτελεί μια επιπλέον θεραπευτική επιλογή.
Οι παραπάνω οδηγίες είναι ενδεικτικές, δεν έχουν καθολική ισχύ και δεν υποκαθιστούν την προσεκτική και άμεση ιατρική εκτίμηση του ασθενούς. Δεν συστήνεται η δοκιμή καμιάς από τις ανωτέρω θεραπείες χωρίς ιατρική συνταγή ή παραπομπή. Ο ιατρός σας θα σας εξηγήσει λεπτομερώς τις επιλογές και θα υποδείξει την καλύτερη για την περίπτωση σας.