Μανομετρία Οισοφάγου Υψηλής Ανάλυσης (HRM)

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΑΝΟΜΕΤΡΙΑ ΟΙΣΟΦΑΓΟΥ

Η μανομετρία οισοφάγου είναι μια διαγνωστική μέθοδος που εξετάζει εάν ο οισοφάγος  λειτουργεί σωστά. Ο οισοφάγος είναι ένας μακρύς, μυϊκός σωλήνας που συνδέει τον φάρυγγα με το στομάχι. Η μανομετρία μετράει τις ρυθμικές μυϊκές συσπάσεις που συμβαίνουν στον οισοφάγο κάθε φορά που καταπίνετε, την δύναμη που εξασκούν οι μύες του οισοφάγου και τον συγχρονισμό τους. Αποτελεί την εξέταση εκλογής για την διάγνωση διαφόρων διαταραχών που επηρεάζουν την οισοφαγική λειτουργία.

Η μανομετρία οισοφάγου γίνεται στο ιατρείο χωρίς ανάγκη ενδοφλέβιας καταστολής (“μέθη”) και οι περισσότεροι άνθρωποι την ανέχονται καλά. Κατά την διάρκεια της εξέτασης ένας λεπτός, εύκαμπτος σωλήνας (καθετήρας) που περιέχει πολλαπλούς αισθητήρες πίεσης προωθείται από την μύτη στον οισοφάγο. Αυτός δεν επηρεάζει καθόλου την αναπνοή σας και σας επιτρέπει να καταπίνετε με άνεση. Η δύναμη και τα χαρακτηριστικά των συσπάσεων του οισοφάγου καταγράφονται καθώς καταπίνετε μικρές γουλιές νερό. Η εξέταση διαρκεί έως 20-30 λεπτά. Αμέσως μετά, μπορείτε να συνεχίσετε τις συνηθισμένες δραστηριότητες σας.

ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΜΑΝΟΜΕΤΡΙΑ

Ο ιατρός σας μπορεί να συνέστησε την μανομετρία οισοφάγου επειδή εμφανίζετε συμπτώματα που πιθανόν να συνδέονται με μια κινητική διαταραχή του οισοφάγου. Συγκεκριμένα, η μανομετρία παρέχει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με την μετακίνηση της τροφής και των υγρών μέσω του οισοφάγου στο στομάχι: η μανομετρία μετράει πόσο καλά ανοιγοκλείνουν οι σφιγκτήρες (κυκλικοί μυϊκοί δακτύλιοι με ρόλο βαλβίδας) στην είσοδο και την έξοδο του οισοφάγου, αλλά και την πίεση, ισχύ και τον τύπο των μυϊκών συσπάσεων που διατρέχουν τον οισοφάγο και προωθούν την τροφή.

Εάν το κύριο σύμπτωμα σας είναι η δυσκολία στην κατάποση (δυσφαγία) ή ο οπιθοστερνικός πόνος κατά την κατάποση (οδυνοφαγία), τότε ο ιατρός σας θα συστήσει καταρχήν μια γαστροσκόπηση ώστε να αποκλειστεί ένα μηχανικό κώλυμα (εμπόδιο) στον οισοφάγο, όπως μια στένωση, μια απόφραξη, ή μια εστία φλεγμονής. Εφόσον δεν διαπιστωθεί ένα τέτοιο κώλυμμα, η μανομετρία  μπορεί να αναδείξει:

  • Οισοφαγικό σπασμό, διαταραχή που χαρακτηρίζεται από πολλαπλές, συχνά ισχυρές και ασυντόνιστες μυϊκές συσπάσεις.
  • Αχαλασία οισοφάγου, διαταραχή κατά την οποία ο κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας δεν χαλαρώνει επαρκώς ώστε να διέλθει η τροφή στο στομάχι. Συχνά επίσης συνυπάρχει μυϊκή αδυναμία του οισοφαγικού τοιχώματος. Τα παραπάνω προκαλούν δυσφαγία και ανάρροια άπεπτων τροφών στον φάρυγγα.
  • Σκληρόδερμα. Σε πολλούς ασθενείς με την σπάνια, αυτοάνοση αυτή νόσο οι μύες του κατώτερου οισοφάγου αδρανούν πλήρως με αποτέλεσμα σοβαρή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
  • Άλλες πρωτοπαθείς κινητικές διαταραχές: οισοφάγος καρυοθραύστης, υποσυσπώμενος οισοφάγος.
  • Δευτεροπαθείς κινητικές διαταραχές σε έδαφος διαβήτη, αυτοάνοσων νοσημάτων, αμυλοείδωσης.
μανομετρία οισοφάγου υψηλής ανάλυσης HRM
Μανομετρία οισοφάγου υψηλής ανάλυσης

Εάν εξετάζετε το ενδεχόμενο διενέργειας επέμβασης (θολοπλαστικής) για την αντιμετώπιση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, ο ιατρός σας θα συστήσει μανομετρία οισοφάγου για να αποκλείσει τον σπασμό και την αχαλασία, διαταραχές στις οποίες αντενδείκνυται η επέμβαση. Εξάλλου, η κινητική επάρκεια του οισοφάγου κατά την μανομετρία καθορίζει και τον τύπο της επέμβασης θολοπλαστικής που δύναται να εφαρμοσθεί.

Τέλος, εάν συνυπάρχει δυσφαγία και θωρακικός πόνος  που δεν σχετίζεται με καρδιοπάθεια, ο ιατρός σας μπορεί να συστήσει μανομετρία μετά από μια  αρνητική γαστροσκόπηση, για τον αποκλεισμό μιας κινητικής διαταραχής.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΑΝΟΜΕΤΡΙΑΣ ΥΨΗΛΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ (HRM)

Πρόκειται για τεχνική εξέλιξη της τελευταίας μόλις 10ετίας, που αναπαριστά λεπτομερώς την πίεση με τη βοήθεια χρωματικού χάρτη σε όλο το οισοφαγικό μήκος, δίχως κενά και ασυνέχειες. Πλεονεκτεί έναντι της κλασικής μανομετρίας  στα εξής:

  • Ακριβέστερη καταγραφή κινητικής δραστηριότητας οισοφάγου.
  • Συντομότερη εξέταση με λιγότερες μετακινήσεις καθετήρα και καλύτερη ανοχή από τον ασθενή.
  • Λεπτομερής ανάλυση με ειδικούς υπολογιστικούς αλγορίθμους.
  • Βελτιωμένη ταξινόμηση κινητικών διαταραχών με κλινικό αντίκτυπο ιδίως στην τυποποίηση και θεραπεία της αχαλασίας

ΠΩΣ ΘΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΩ

Θα χρειαστεί να μην φάτε τίποτε για 8 ώρες και να μην πιείτε υγρά για 3 ώρες πριν από την εξέταση. Σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτείται υδρική δίαιτα (αραιές σούπες) για 1 επιπλέον ημέρα πριν την εξέταση και αυτό θα καθορισθεί από τον ιατρό κατά την αρχική επκοινωνία σας. Επίσης, ενημερώστε τον ιατρό για κάθε φαρμακευτικό σκεύασμα που λαμβάνετε, διότι είναι απαραίτητη η διακοπή ορισμένων φαρμάκων πριν τη διενέργεια της μανομετρίας.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Θα παραλάβετε τα αποτελέσματα από τον ιατρό εντός 24 ωρών μετά την εξέταση. Καθώς αυτά μπορεί να είναι τμήμα προεγχειρητικού ελέγχου ή να καθορίσουν την αιτία των οισοφαγικών συμπτωμάτων, θα έχετε τη δυνατότητα για λεπτομερή συζήτηση με τον ιατρό.

μανομετρία οισοφάγου υψηλής ανάλυσης HRM