Ορθοπρωκτική Μανομετρία

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΑΝΟΜΕΤΡΙΑ

ορθοπρωκτική μανομετρία
Πρωκτικοί σφιγκτήρες

Η ορθοπρωκτική μανομετρία είναι μια διαγνωστική εξέταση για την διερεύνηση ασθενών με ακράτεια κοπράνων, χρόνια δυσκοιλιότητα και άλλες διαταραχές όπου πιθανολογείται δυσλειτουργία των σφιγκτήρων του πρωκτού.

Η μανομετρία με την βοήθεια λεπτού και εύκαμπτου καθετήρα που περιλαμβάνει ένα ελαστικό μπαλόνι στην άκρη του μετράει την πίεση κατά μήκος του πρωκτικού σωλήνα, την μυϊκή ισχύ των σφιγκτήρων, την αισθητικότητα του ορθού (του κατώτερου αποθηκευτικού τμήματος στο τέλος του παχέος εντέρου) και τα νευρικά αντανακλαστικά που είναι απαραίτητα για την αποφυγή της ακράτειας και την φυσιολογική κένωση του εντέρου κατά την αφόδευση.

Η εξέταση διαρκεί 30-40 λεπτά, είναι τελείως ανώδυνη  και δεν απαιτεί «μέθη». Μετά την εξέταση μπορείτε να συνεχίσετε τις καθημερινές δραστηριότητες σας.

ΠΩΣ ΘΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΩ

Προμηθευτείτε 2 κλύσματα ΕΝΕΜΑ COOPER ή FLEET ENEMA από το φαρμακείο (δεν απαιτείται ιατρική συνταγή). Δύο με τρείς ώρες πριν την εξέταση χρησιμοποιήστε τα 2 κλύσματα το ένα αμέσως μετά το άλλο. Βοηθάει να ξαπλώσετε στο αριστερό σας πλευρό με μαζεμένα τα γόνατα και να σας χορηγηθούν τα κλύσματα από κάποιον συγγενή σας. Προσπαθήστε να κρατήσετε το υγρό για 5 έως και 15 λεπτά πριν πάτε στην τουαλέτα.

Μην φάτε ή πιείτε τίποτε τις τελευταίες 2 ώρες πριν την εξέταση.

Πληροφορείστε τον ιατρό σας για τυχόν αλλεργίες σε φάρμακα ή στο φυσικό latex και για όλα τα φάρμακα που χρησιμοποιείτε (ορισμένα φάρμακα πρέπει να μην ληφθούν για 24 ώρες πριν την εξέταση).

ΓΙΑΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΜΑΝΟΜΕΤΡΙΑ

ορθοπρωκτική μανομετρία
Καθετήρας μανομετρίας

Η ορθοπρωκτική περιοχή περιλαμβάνει εξειδικευμένους μύες που επιτρέπουν την ομαλή λειτουργία της αφόδευσης. Φυσιολογικά, όταν τα κόπρανα εισέλθουν στο ορθό ο πρωκτικός σφιγκτήρας συσπάται ώστε να αποτρέψει την κένωση σε ακατάλληλη ώρα. Εάν ο σφιγκτήρας είναι αδύναμος ή δεν συσπάται έγκαιρα, είναι πιθανή η ακράτεια κοπράνων. Εξάλλου, κατά την διάρκεια της εξώθησης στην αφόδευση οι πρωκτικοί σφιγκτήρες φυσιολογικά χαλαρώνουν ώστε να ελαττωθεί η πρωκτική πίεση και να επιτραπεί η κένωση του ορθού. Εάν αντίθετα οι μύες αυτοί συσπώνται κατά την εξώθηση, η παραπάνω δυσλειτουργία συντελεί στην δυσκοιλιότητα.

Η μανομετρία εξετάζει πόσο δυνατοί είναι οι σφιγκτήρες και κατά πόσο αυτοί χαλαρώνουν επαρκώς κατά την εξώθηση των κοπράνων. Προσφέρει έτσι πολύτιμες πληροφορίες στον ιατρό για την επιλογή κατάλληλης θεραπείας ασθενών με ακράτεια κοπράνων και σοβαρού βαθμού δυσκοιλιότητα. Υπάρχουν πολλές αιτίες για την ακράτεια κοπράνων. Η αδυναμία των πρωκτικών σφιγκτήρων και η ελαττωμένη αίσθηση από το ορθό συμβάλλουν στην ακράτεια. Αν ανευρεθούν οι παραπάνω διαταραχές, σε αρκετές περιπτώσεις μπορούν να θεραπευθούν. Τεχνικές βιοανάδρασης με την βοήθεια της μανομετρίας και κατάλληλη εξάσκηση των μυών του πυελικού εδάφους βοηθούν την ενδυνάμωση των μυών και βελτιώνουν την ορθική αίσθηση, αντιμετωπίζοντας την ακράτεια. Ομοίως, υπάρχουν ποικίλα αίτια για την χρόνια δυσκοιλιότητα. Ορισμένα περιλαμβάνουν την βραδεία και άτονη προώθηση των κοπράνων κατά μήκος του εντερικού σωλήνα, ενώ αλλά αφορούν τους πρωκτικούς σφιγκτήρες. Σε ορισμένους ασθενείς με δυσκοιλιότητα, οι σφιγκτήρες δεν χαλαρώνουν αρκετά κατά την προσπάθεια εξώθησης στην αφόδευση, προκαλώντας έναν τύπο λειτουργικής απόφραξης. Οι μύες που δεν χαλαρώνουν επαρκώς κατά την αφόδευση είναι δυνατόν να επανεκπαιδευθούν με τεχνικές βιοανάδρασης.

Η μανομετρία είναι απαραίτητη σε περιπτώσεις χρόνιας ραγάδας του πρωκτού που δεν ανταποκρίνεται στα συντηρητικά θεραπευτικά μέτρα και στις οποίες εξετάζεται το ενδεχόμενο επέμβασης. Η ανεύρεση φυσιολογικής, αυξημένης ή ελαττωμμένης πρωκτικής πίεσης θα καθορίσει την ανάγκη ή αντένδειξη χειρουργικής επέμβασης, τον τύπο της επέμβασης και εάν απαιτείται να διερευνηθεί ενδοσκοπικά το ενδεχόμενο υποκείμενης φλεγμονώδους εντεροπάθειας. Επίσης η μανομετρία χρησιμοποιείται συχνά προεγχειρητικά σε σύνθετες και επιπλεγμένες επεμβάσεις για παθήσεις του πρωκτού όπως τα υποτροπιάζοντα πρωκτικά συρίγγια.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Τα αποτελέσματα παραδίδονται από τον ιατρό εντός 24 ωρών μετά την εξέταση. Καθώς αυτά μπορεί να είναι τμήμα προεγχειρητικού ελέγχου ή να καθορίσουν την αιτία και θεραπεία των συμπτωμάτων σας, θα έχετε τη δυνατότητα για λεπτομερή συζήτηση με τον ιατρό.