Τεστ Αναπνοής για το Ελικοβακτηρίδιο του Πυλωρού

ΤΙ ΕΙΝΑΙ  ΤΟ ΤΕΣΤ ΑΝΑΠΝΟΗΣ

τεστ αναπνοής για το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού
Helicobacter Pylori

Πρόκειται για μια απλή και αξιόπιστη εξέταση που επιτρέπει την έμμεση ανίχνευση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού από τα προϊόντα του μεταβολισμού του μικροβίου στον εκπνεόμενο αέρα, χωρίς να είναι απαραίτητη η γαστροσκόπηση και η λήψη δείγματος από το στομάχι. Η εξέταση διαρκεί 30 λεπτά. Θα χρειαστεί να φυσήξετε 2 φορές δυνατά σε ειδικούς μικρούς σωλήνες συλλογής μέσα από ένα καλαμάκι.

 

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΟ ΤΕΣΤ ΑΝΑΠΝΟΗΣ

Η λοίμωξη από το ελικοβακτηρίδιο το πυλωρού είναι πολύ συχνή στον γενικό πληθυσμό. Παρότι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν προκαλεί συμπτώματα ή επιπλοκές, αποτελεί όμως την κύρια αιτία για το έλκος του στομάχου και του δωδεκαδακτύλου, μπορεί να προκαλέσει έλλειψη απαραίτητων στοιχείων και βιταμινών (σίδηρος, Β12), ενώ σε μικρό ποσοστό ασθενών συμμετέχει στην ανάπτυξη του καρκίνου του στομάχου.  Πιο πρόσφατα, έχει συσχετισθεί αιτιολογικά και με ορισμένες δερματοπάθειες (ροδόχρους πυτιρίαση, κνίδωση).

 

ΠΩΣ ΘΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΩ

Το τεστ αναπνοής είναι ιδιαίτερα αξιόπιστο, αρκεί να τηρηθούν πιστά οι παρακάτω κανόνες προετοιμασίας:

  • Για 4 εβδομάδες πριν την εξέταση: δεν πρέπει να λάβετε καμία αντιβίωση για οποιονδήποτε λόγο. Εάν η αντιβίωση είναι απαραίτητη, τότε ο χρόνος των 4 εβδομάδων θα πρέπει να τηρηθεί μετά την ολοκλήρωση της αντιβίωσης και το τεστ αναπνοής να επαναπρογραμματισθεί
  • 3 εβδομάδες πριν την εξέταση: Σταματήστε όλα τα φάρμακα που μειώνουν το γαστρικό οξύ, όπως Losec (omeprazole), Nexium (esomeprazole), Pariet (rabeprazole), Laprazol (lansoprazole), Zurcazol (pantoprazole), Zantac (Randitidine), Peptan (Famotidine)
  • 6-8 ώρες πριν την εξέταση: Μην φάτε και μην πιείτε τίποτε και μην καπνίσετε (για απογευματινό ραντεβού μπορείτε να πίνετε νερό μέχρι 2 ώρες πριν το τεστ). Μην λάβετε οποιοδήποτε φάρμακο από το στόμα. Μπορείτε να λάβετε τα φάρμακα σας αμέσως μετά το τεστ.
  • Πριν ξεκινήσετε για την επίσκεψη: Βεβαιωθείτε ότι έχετε μαζί σας την συσκευασία του τεστ που σας συνταγογράφησε ο ιατρός, καθώς και μια μικρή συσκευασία (200-300mL) φυσικού χυμού από πορτοκάλι χωρίς επιπλέον ζάχαρη (όχι προϊόντα με την ένδειξη «νέκταρ»)
  • Για ήπια συμπτώματα δυσπεψίας ή παλινδρόμησης μπορείτε να λαμβάνετε μέχρι την παραμονή της εξέτασης απλά αντιόξινα (maalox, simeco)
  • Εάν έχετε έντονα ή συχνά συμπτώματα και δεν μπορείτε να διακόψετε τα φάρμακα που μειώνουν το γαστρικό οξύ, τότε το τεστ αναπνοής δεν είναι η κατάλληλη εξέταση για σας. Συζητείστε με τον ιατρό σας τις εναλλακτικές εξετάσεις.

 

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ

Μπορείτε να φάτε, να λάβετε την συνήθη φαρμακευτική αγωγή σας  και να συνεχίστε ελεύθερα τις συνηθισμένες σας δραστηριότητες.

Θα παραλάβετε τα αποτελέσματα εντός 3 ημερών μετά την εξέταση. Θα έχετε τη δυνατότητα για λεπτομερή συζήτηση με τον ιατρό.