24ωρη Φορητή Πεχαμετρία Οισοφάγου

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΠΕΧΑΜΕΤΡΙΑ

24ωρη pHμετρία εισοφάγου
Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Η pHμετρία («πεχαμετρία») οισοφάγου είναι εξειδικευμένη διαγνωστική εξέταση για την γαστρο-οισοφαγική παλινδρομική νόσο και για τον καθορισμό της αποτελεσματικότητας των φαρμάκων που μειώνουν την παλινδρόμηση οξέος. Συγκεκριμένα, η pHμετρία μετράει με ακρίβεια την ποσότητα του οξέος που παλινδρομεί από το στομάχι στον οισοφάγο. Αυτό επιτυγχάνεται με ειδικούς αισθητήρες κατά μήκος ενός λεπτότατου καθετήρα τοποθετημένου διαρρινικά στον οισοφάγο. Η τοποθέτηση του καθετήρα πεχαμετρίας είναι ταχεία, καλά ανεκτή και δεν απαιτεί καταστολή («μέθη») παρά μόνο τοπική αναισθησία της μύτης. Ο ασθενής μεταφέρει μια μικρή φορητή συσκευή όπου καταγράφονται τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο για όλο το 24ωρο ενώ ακολουθεί το καθημερινό του πρόγραμμα.

 

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΠΕΧΑΜΕΤΡΙΑ

Η pHμετρία οισοφάγου χρησιμοποιείται σε αρκετές περιπτώσεις για να εκτιμήσει με αντικειμενικό τρόπο την παρουσία της γαστρο-οισοφαγικής παλινδρομικής νόσου (ΓΟΠΝ). Η πρώτη περίπτωση αφορά την διερεύνηση τυπικών συμπτωμάτων ΓΟΠΝ όπως καύσο («καούρες») και όξινες αναγωγές («ξινίλες») τα οποία δεν ανταποκρίνονται επαρκώς στην φαρμακευτική αγωγή. Στην παραπάνω περίπτωση ανακύπτουν τα ερωτήματα εάν ο/η ασθενής όντως πάσχει από ΓΟΠΝ και εάν τα αντιεκκριτικά φάρμακα επαρκούν για την καταστολή της γαστρικής έκκρισης οξέος. Η δεύτερη περίπτωση αφορά ασθενείς με άτυπα συμπτώματα ΓΟΠΝ, όπως θωρακικό πόνο, επίμονο βήχα, συριγμό, βραχνάδα, χρόνια φαρυγγαλγία ή αίσθημα κόμβου. Στην περίπτωση αυτή είναι ασαφές εάν τα συμπτώματα οφείλονται πράγματι σε γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση, γεγονός που διευκρινίζεται με την εξέταση. Τρίτον, η pHμετρία οισοφάγου χρησιμοποιείται σαν σημαντικό τμήμα του προεγχειρητικού ελέγχου της αντιπαλινδρομικής επέμβασης (θολοπλαστικής). Τέλος, σπανιότερα η εξέταση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εκτιμήσει την επάρκεια της φαρμακευτικής αγωγής της ΓΟΠΝ.

ΠΩΣ ΘΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΩ

Η εξέταση μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε κατά την περίοδο λήψης αγωγής που καταστέλει την γαστρική έκριση οξέος, είτε μετά την διακοπή αυτής. Βάσει του ιστορικού σας ο ιατρός θα σας συμβουλεύσει εάν θα διακόψετε ή θα συνεχίσετε την αγωγή σας κατά την διάρκεια της εξέτασης. Στην πρώτη περίπτωση δεν θα σταματήσετε κανένα φάρμακο. Στην δεύτερη περίπτωση τα παρακάτω φάρμακα θα πρέπει να διακοπούν βάσει των οδηγιών:

  • Σταματήστε 7 ημέρες πριν την εξέταση: Losec (omeprazole), Nexium (esomeprazole), Pariet (rabeprazole), Laprazol (lansoprazole), Zurcazol (pantoprazole).
  • Σταματήστε 2 ημέρες πριν την εξέταση: Zantac (Randitidine), Peptan (Famotidine).

 

Σε κάθε περίπτωση μην φάτε και μην πιείτε τίποτε για 6 ώρες πριν την εξέταση.

 

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΚΑΙ ΤΙ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΩ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ

Αμέσως μετά την  τοποθέτηση θα επιστρέψετε στο σπίτι σας συνεχίζοντας τις καθημερινές σας δραστηριότητες (γεύματα, εργασία, ύπνος). Θα καταγράψετε όλα τα γεύματα, τις περιόδους κατάκλισης-ύπνου και τα συμπτώματα  σε ειδικό ημερολόγιο και πατώντας τα αντίστοιχα κουμπιά της συσκευής. Το ημερολόγιο είναι απαραίτητο για την ερμηνεία των αποτελεσμάτων. Η συσκευή δεν πρέπει να έρθει σε επαφή με νερό και θα πρέπει να απέχει τουλάχιστον ένα μέτρο από φούρνο μικροκυμάτων σε λειτουργία ή κινητό που καλεί. Θα επιστρέψετε μετά από 24 ώρες για την αφαίρεση του καθετήρα και την μεταφορά των δεδομένων σε υπολογιστή ώστε στη συνέχεια να αναλυθούν.

 

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Θα παραλάβετε τα αποτελέσματα από τον ιατρό εντός 24 ωρών μετά την εξέταση. Καθώς αυτά μπορεί να είναι τμήμα προεγχειρητικού ελέγχου ή να καθορίσουν την αιτία των οισοφαγικών συμπτωμάτων, θα έχετε τη δυνατότητα για λεπτομερή συζήτηση με τον ιατρό.